Factoren die het Windows Register vervuilen

by Eef de Jong on 29 juni 2011

Een vervuild Windows register (registry) leidt tot pc performance problemen.
In het begin merkt u nog niet zo dat de computer langzamer functioneert. Maar beetje bij beetje wordt de computer steeds trager. Dat is het typische patroon van een vervuild register.

Wat wordt er precies bedoeld met een vervuild registry?

Een vervuild Windows Register opruimen met een registry cleanerHet vervuilen van het Windows registry is eigenlijk niks anders dan het niet opruimen van elementen (registry entries) die gecreëerd zijn door programma’s en applicaties.
Zoals uitgelegd wordt in het artikel: het Windows register, wordt het registry intensief gebruikt door alles wat draait op de computer. Vooral bij het opstarten van een programma wordt het register intensief gebruikt. Er wordt configuratie informatie opgevraagd die, opgezocht moet worden in het register. Hoe meer elementen in het register aanwezig zijn hoe meer tijd nodig is om het element te vinden. En hoe meer tijd nodig is om het element te vinden, hoe langer u moet wachten totdat het programma volledig is opgestart.

Als programma’s dus alleen maar elementen toevoegen en nooit hun elementen opruimen wordt het register alleen maar groter, en uw computer dus steeds trager.

Factoren die het Windows register vervuilen

We kunnen twee vervuilende acties aanwijzen:

  1. Het creëren van nieuwe elementen tijdens het instaleren van een programma
  2. Het creëren van nieuwe elementen tijdens het gebruik van programma’s.

Als u een nieuw programma installeert worden nieuwe configuratie elementen aangemaakt in het Windows register. Deze elementen worden aangemaakt door het programma dat u installeert. In deze configuratie elementen worden programma specifieke informatie opgeslagen, zoals het serienummer bijvoorbeeld. Het programma is verantwoordelijk voor de creatie van deze elementen maar ook voor het opruimen van deze elementen. Er bestaan helaas veel programma’s, die we rustig kunnen classificeren als software van slechte kwaliteit, die tijdens het de-installeren, niet de door het programma aangemaakte registry elementen verwijderen. Het programma wordt dus van uw computer verwijderd maar de configuratie blijft dus achter op uw computer. Deze configuratie elementen zijn dus volledig nutteloos. Als er veel van deze rommel achter blijft op de computer, dan wordt de computer traag.

Ook zijn er programma’s die het Windows register gebruiken als een soort kladblok. Ze bewaren alle informatie, dus niet alleen de configuratie van het programma, in het register. Het voordurend aan maken van nieuwe elementen leidt niet alleen tot een Windows register met veel volume, maar leidt ook tot een fragmentatie van elementen.

Een ander interessant feit is dat het register betrokken is bij problemen met het terughalen van bestanden. Data recovery problemen zijn vaak gerelateerd aan een malware incident, een harde schijf probleem of een menselijke fout. In al deze gevallen speelt het Windows register een min of meer grote rol. Vooral waarbij het gaat om het per ongeluk wissen van bestanden waarbij in feite alleen bepaalde register referenties worden verwijderd van het betreffende bestand in het Windows register. Voor meer informatie, raad ik u aan om deze site te raadplegen: Verwijderde bestanden terughalen.

Door het Windows register geregeld op te schonen met een registry cleaner, wordt de rommel uit het register verwijderd wat ten goede komt aan de pc performance.

Terug naar boven Terug naar boven.
Terug naar startpagina: registry cleaner Registry cleaner
Share

Previous post:

Next post: