Wat is het Windows Register?

by Eef de Jong on 28 juni 2011

Het Windows register heeft een sleutel rolHet Register Windows (Windows Registry in het Engels) speelt een cruciale in de werking van een pc.
Heel veel mensen weten niet wat het register is of willen er liever niks van weten. Maar het hebben van een minimum idee, kan u helpen bij het oplossen van computer problemen.
Verder zijn er bepaalde acties gerelateerd aan het Register die u als computer gebruiker goed van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld het maken van een backup of het herstellen van het Windows register.

Rol van het Windows Register in Windows

U kunt het Register vergelijken met de hersenen van een menselijk lichaam.
Alle acties die een persoon met zijn lichaam uitvoert, wordt aangestuurd door de hersenen.
Alle informatie gerelateerd aan software, hardware, Windows en gebruikers staan geregistreerd in het Register.

Windows en elke programma dat op uw computer draait gebruikt het Register om:

  • Op te starten
  • Om te bepalen waar bepaalde drivers en dll’s zich bevinden
  • Opslaan van programma, gebruikers en Windows instellingen
  • Opvragen van configuraties en instellingen

Het is duidelijk dat het Windows Register een belangrijke rol speelt en dat wanneer u problemen heeft met uw computer, vaak het Windows Register betrokken is het veroorzaken van het probleem.

Als u pc problemen heeft, kunt u het Windows Register inzien. Maar dit is alleen aanbevolen als u een zeer ervaren pc gebruiker bent.

Wijzigen van het Register

Het Windows Register staat op één plaats in uw pc en heeft een hiërarchische structuur.
Dit is echter totaal anders geweest. Voordat Windows 95 werd gelanceerd, alle configuraties en instellingen werden per programma in een apart bestand opgeslagen. Deze bestanden werden INI bestanden genoemd. Door dat er ontzettend veel verschillende INI bestanden waren, kwamen er steeds vaker problemen naar voren. Dit was voor Microsoft een belangrijke reden om naar een andere vorm te zoeken om deze instellingen op te slaan.
Met de introductie van Windows 95, is het Windows Register geïntroduceerd.

Als u weet hoe Microsoft het Register heeft opgezet is basis kennis dat u nodig heeft om het register te wijzigen.

Bent u van plan om het Windows Register te wijzigen? Dan raad ik u aan een Backup van het Windows Register te maken. Op die manier kunt u het Windows Register herstellen indien u een fout. Want onthoudt: het Register is erg foutgevoelig!
Het wijzigen of verwijderen van elementen die niet aangeraakt mogen worden, kan uw systeem helemaal plat leggen. Wees dus voorzichtig!

De editor om het Windows Register te wijzigen heet RegEdit. Het is een simpel programmaatje zonder veel toeters of bellen. U kunt RegEdit een beetje vergelijken met de Windows Explorer, waarbij verschillende folders en bestanden kunt vinden. Er zijn geen snelkoppelingen te vinden naar RegEdit. Het is ook niet aanwezig in geen enkel menu. Dit is expres gedaan door Microsoft, om zodoende gebruikers te demotiveren om het Register handmatig te wijzigen.

Windows Register onderhoud

Omdat er heel veel acties plaats vinden in het Windows Register, er worden elementen toegevoegd, gewijzigd, verwijderd en gelezen, is het onderhouden van het Windows Register belangrijk om de pc stabiel en snel te houden.

Zoals ik al eerder vertelde alle programma’s kunnen vrij het Windows Register lezen en wijzigen. Indien u een programma op uw pc heeft geïnstalleerd van slechte kwaliteit kan dat programma fouten veroorzaken in het Register. Afhankelijk van de ernst van de fout kun u softwarefouten, systeemfouten of een trage pc krijgen.

Er zijn ook programma’s die nooit hun rotzooi opruimen. Creëren nieuwe elementen in het register, maar verwijderen ze vervolgens nooit. Het Register wordt alleen maar groter wat duidelijk nadelen heeft op uw pc performance. Elke keer als een programma een configuratie wil opzoeken, kost dat meer tijd dan normaal. In het begin merkt u dat nog niet zo, maar na verloop van tijd merkt u dat uw computer steeds trage wordt.

Daarom is het een goed idee af en toe het Windows Register op te ruimen. Het register opschonen kunt u niet handmatig doen, daarvoor is het werk te complex. U zult daarvoor een programma moeten gebruiken. Deze programma’s worden ook wel Registry Cleaner software genoemd. Zo een tool is niet alleen instaat het register op te schonen, maar ook instaat om fouten op te lossen en het register te optimaliseren. Registry Mechanic is een voorbeeld van een zo’n Registry cleaner.

Terug naar boven Terug naar boven.
Terug naar startpagina: registry cleaner Registry cleaner
Share

Bronnen: Windows register definitie WikiPedia, Informatie van Microsoft over het Windows register voor ervaren gebruikers.

Next post: